Knihy, které mě oslovily | 3

Od Anna - sobota, února 25, 2017


Z mého hlediska blog nemá být povinnost, ale místo, kam jednoduše píšu. Píšu, když mám dobrou, špatnou, jakoukoliv náladu. Kdy se cítím, že bych chtěla vyventilovat to, co se děje v mé hlavě, v mém světě a kolem mě. Proto se dnes s vámi (po dlouhé době) chci podělit o několik knih, které mě oslovily.





Ladislav Zibura|Pěšky mezi buddhisty 
a komunisty
Už po přečtení 40 Dní pěšky do Jeruzaléma mi bylo jasné, že další vydání knihy od nadaného mladého muže jménem Ladislav Zibura bude skvělé. Knížka se mi četla sama od sebe. Naprosto nenuceně a snadno. Myslím si, že autor dokáže vtáhnout svého čtenáře přímo do místa dění, jakoby tam s ním stál on sám. 
Kniha Pešky mezi buddhisty a komunisty mě opravdu nadchla. Líbilo se  mi, že byla kniha vtipná, poutavá a zároveň tak milá. Vlastně jsem ji přečetla jedním dechem. Stačilo pár dní a já už byla na konci. Je to jakýsi humorný cestopis z pohledu mladého muže z Českých Budějovic a je to něco nového, něco, co tu ještě (u nás v Čechách) nebylo. 
To, jak poznává nejrůznější vesničky a místní obyvatele, vžívá se do života zcela odlšiných lidí, kteří jsou však zároveň stejní, jen mají jiné tradice a kulturu. Moc se mi líbí, jak sděluje své pocity a emoce, které během svého cestování zažívá. Zmiňuje radosti, příhody, nad kterými se člověk tolikrát pousměje! 
Asi má nejoblíbenější pasáž v knize je, kdy Ladislav přespává u muže, který neuměl anglicky, ale přesto si dokázali navzájem perfektně porozumět. 
,,Zrovna hrálo Chopinovo Nokturno číslo dvě a já hleděl do hustého děště venku. Po prahu dvěří poskakovala malá žába, ale nikdo z nás ji nevyháněl. Celá ta scéna ve mně probouzela pocit naprostého klidu. Za celý večer jsme si neřekli jediné slovo, ale přesto jsme si dokonale rozuměli. Nevěděli jsme o sobě víc než to, že jsme lidmi. A právě lidská blízkost a důvěra překlenuly všechny rozdíly mezi námi."
Kniha je také velice bohatá na překrásné ilustrace, díky kterým si člověk dokáže představit, jaké to asi bylo, kráčet krajinami, poznávat nové tradice a nové tváře. Objevovat neobjevené

___________

Milan Kundera|Život je jinde

,,Svoboda nezačíná tam, kde jsou rodiče odmítnuti nebo pochováni, nýbrž tam, kde nejsou:
  • Tam, kde se člověk rodí, aniž ví z koho.
  • Tam, kde se člověk rodí z vejce pohozeného v lese.
  • Tam, kde člověka vyplivnou na zem nebesa a on položí svou nohu na svět bez pocitu vděku. 
Život je jinde je příběh mladého Básníka jménem Jaromil. Pojednává o lásce, poezii, o poutě s vlastní matkou, o tehdejším režimu, socialismu. Kniha je proložena zajímavými básněmi Jaromila. Dokonce si vytváří druhou identitu, Xavera, mladého muže, který žije smyšlené životy básníka. Ve spánku přechází z jednoho života do druhého. 
Velice se mi líbí autorovy překrásné obraty a používané výrazy, při jejich čtení ve mně působil jakýsi krásný pocit, že spisovnost jazyka stále existuje a číst něco takového je pastva pro oči. 
Bylo zajímavé vidět, jak Jaromil přemýšlí, co se mu odehrává v hlavě a jeho myšlenkách. Jak vnímá svět a sám sebe přirovnává k velkému umělci (což byl!). 
V jeho životě hraje náležitou roli matka, která ho z celého srdce miluje a během knihy to neustále dává najevo. O Jaromilu se dozvídáme všechno. Od jeho početí až po smrt, která si jej ovine kolem sebe a odnese. V dospívání často mluví o své dívce, ke které se občas chová s pohrdáním, avšak i ona samotná není zrovna nevinná duše.
Popsala bych to tedy jako román proložený zajímavými myšlenkami a pohled na tehdejší svět z obrazu mladého básníka.
___________

Robin S. Sharma|Kdo bude plakat, až tady nebudeš?
Než-li knížkou bych to spíše nazvala jako sborník (úžasných) rad, jak si udržet pozitivní přístup k životu. Je to tentýž autor Robin S. Sharma, co napsal Mnicha, který prodal své ferrari. Je to knížka, která se dá číst kdykoliv, třeba jednou za den, kdy se člověk necítí  nejlépe. Ve chvílích, kdy nevidí smysl v tom, co třeba dělá nebo se cítí v pasti. V knize je nespočet rad a připomenutí, proč stojí za to žít. Proč se radovat a smát. Být šťastnou bytostí.
Učí člověka, jak překonat smutek, jak dosáhnout lepšího a šťastnějšího života. Je to rozhodně kniha, po které ráda šáhnu, když mi zrovna není nejlépe. Je v ní nekonečno inspirace, která ovlivnila i mě samotnou.

V období mého dospívání mi otec jednou řekl větu, na kterou nikdy nezapomenu: 
,,Když ses narodil, chlapče, plakal jsi, zatímco svět se radoval. Žij svůj život takovým způsobem, aby až budeš umírat, svět plakal, zatímco ty se budeš radovat."
___________

Elisabeth Gilbert|Jíst, Meditovat, Milovat
Jako poslední knihu zde mám Jíst, Meditovat, Milovat od Elisabeth Gilbert. O tomto příběhu, přesněji filmu, jsem se již jednou zmiňovala a to ve článku o filmech. Ráda čtu knihy, které jsou později zfilmované, jelikož mám tu možnost je navzájem porovnávat. V tomto případě mohu říct, že jsem byla unešená jak z knihy, tak i samotného filmu. Obojí  v sobě nese nezaměnitelné kouzlo a díky filmu jsem si při čtení v hlavě přesně představovala děj. 
Ve zkratce je to o ženě, která se rozhoduje změnit svůj život. Dostala se do bodu, kdy se cítí zoufalá. Nebaví ji její manželství, práce, nic. Cítí se naprosto nešťastná a plná prázdnoty.
A tak se rozhoduje navštívit země, o kterých už léta sní, Itálie, Indie a Indonésie (Bali). Ze dne na dne rozhoduje a opouští New York napříč novým dobrodružstvím, poznáním a kulturám.
Líbí se mi, jak je v knize do detailů popisováno, co všechno prožívá, jak se cítí a poznává. Krásná kniha a nádherný film, na který tak moc ráda koukám.


A to by bylo vše z mého dnešního článku o knihách. Mějte co nejkrásnější den, týden, měsíc, rok, život. 
!

  • Sdílej:

Taky se ti může líbit

4 komentářů

  1. Nádherný článek! Knihu Jíst, meditovat, milovat mám už dlouho a ještě jsem se k ní nedokopala, takže je nejvyšší čas. A rozhodně si chci přečíst Kdo bude plakat, až tady nebudeš? Děkuju za skvělá doporučení :)
    lifestylebymaky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty si hodná děkuju!
      A mám radost, že se ti článek líbil :)

      Vymazat
  2. Tak z těchto knih znám jen tu poslední a ani tu jsem nečetla. :D .. Budu to muset brzo napravit a po některé z nich sáhnout, vypadají totiž zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to určitě naprav!:) mně se všechny knížky moc líbily a pokud tě nějaká z nich oslovila, určitě po ní sáhni :))

      Vymazat