Knihy, které mě oslovily | 2

Od Anna - neděle, května 22, 2016

V dnešním článku bych vám chtěla představit 4 knihy, které mě doslova oslovily. Dle mého názoru tyto knihy dokáží člověka inspirovat, zamyslet se nad sebou, jednoduše nenechají člověka klidným.


Čtyři Dohody

Knížka pod Názvem Čtyři Dohody od autora Don Miguela Ruize je kniha plná inspirace a ponaučení. Autor se se svým čtenářem dělí o moudrost prastarých Toltéků, kteří věděli, jak dosáhnout životního štěstí a co je k jeho dosáhnutí potřeba. Kniha je rozdělena na několik kapitol. Každá z těchto kapitol obsahuje jednu danou dohodu, moudrost, která popisuje, jak by se měl či naopak něměl zachovat správný člověk. Kniha sice není příliš dlouhá, ale velice stručně a srozumitelně člověku napoví co má tedy dělat. Podle Toltéků jsou nejdůležitější tyto dohody: Nehřešit slovem. Nebrát si nic osobně. Nevytvářet si žádné domněnky. Dělat vše, jak nejlépe umíme. Knihu bych doporučila každému, kdo chce být štastnějším člověkem. Samozřejmě kvůli knize se nestaneme nejšťastnějšími, ale může nám pomoci k cestě za štěstím.

Toltécké Tajemství Ke Štěstí

Po přečtení této knihy jsem měla pocit, že jakýmsi způsobem navazovala na knihu Čtyři Dohody. I zde se autor zmiňuje především o Toltécích a životním štěstí, avšak zaměřuje se na člověka jako takového. Kniha je plná příkladů z reálného života, proto si myslím, že člověku dokáže pomoci. Když jsem četla tuto knihu, byla jsem občas zmatena některými pojmy, proto pro lepší pocohopení bych si nejprve přečetla Čtyři Dohody. Kniha se mi jako taková velice líbila, je plná pravdy, inspirativních slov a přesvědčení.

Mnich, který prodal své ferrari

Mnich, který prodal své Ferrari patří k mým nejoblíbenějším knihám vůbec. Kdybyste se mě zeptali na moji nejoblíbenější knihu, odpovím vám tuto. Nejraději ze všeho bych vám sem vypsala veškerá slova a citace z této knihy. Každá druhá věta v sobě nesla nějaké poslání, něco, co mě opravdu oslovilo. Kniha vypráví o muži kolem padesáti, který byl právníkem, ale jednoho dne se rozhodl, že vyrazí do světa a stane se mnichem. (Už podle začátku příběhu a citací mi bylo jasné, že jako inspirace pro tento příběh autorovi posloužil Mahatmá Gándhí, který byl většinu svého života právníkem, avšak též se z něj stal mnich). Kniha však nevypráví o pouhém mnichovi, popisuje nespočet důležitých rad, které člověk musí splnit, aby opravdu dosáhl osobního štěstí. Každá z kapitol s sebou přináší dovednost, moudrost a techniku. Učí člověka doopravdy žít. 
Například víte v čem spočívá tajemství spokojenosti? "Tajemství spokojenosti je jednoduché. Najdi si to, co děláš opravdu rád, a potom do toho dej veškerou svou energii. Jakmile se ti to podaří, tvůj život se zaplní hojností všeho, po čem toužíš, dosáhneš snadno a lehce".
Kniha vyzývá člověka zamyslet se nad tím, na čem doopravdy záleží. Mohu osobně říct, že po přečtení této knihy jsem přehodnotila některé své myšlenky a priority. Více si vážím maličkostí a věcí, které jsem dříve přehlížela. Pokud hledáte knihu, která vás "nakopne" a posune dál, je to rozhodně tato.

I AM MALALA / JÁ JSEM MALÁLA

Poslední knihu, kterou jsem si pro vás dnes připravila je Já Jsem Malála.  Tato kniha vypráví pravdivý příběh o mladé dívce z Pákistánu, která se ve svých 16ti letech postavila za vdělání ostatních mladých dívek. Již od svého raného věku vedla Malála společně s jejím otcem kampaň za vzdělání. Před čtyřmi lety byla Malála postřelena talibánským teroristou, avšak útok přežila a tato zpráva obletěla celý svět. 
První stránky této knihy zaměřeny především na dětství Malály, její život v jejím rodném městě Mingora. V dalších kapitolách často popisuje svůj vztah k její rodině a Bohu a vzdělání. V knize je i několik zajímavých fotografií, díky kterým si člověk přesně dokáže představit, jak vypadá její život. V knize lze však také nalézt spousty názorů ohledně politiky a vlády v Pakistánu.
Velice se mi zalíbila hlavní myšlenka Malály, říká totiž, že nejmocnější zbraní je tužka a pero, čehož se Talibán obává a proto nechce, aby se dívky vzdělávaly. Malála však věří, že jednoho dne každá pákistánská dívka bude mít šanci na studium a být vzdělanou. Tato kniha mě rozhodně přivedla na myšlenku, že bychom si měli vážit, že my všichni máme školu o mnoho snáze dostupnou, navíc dívky v Evropě nejsou nijakým způsobem diskriminovány a mají stejná práva jako chlapci.  
Kniha Já Jsem Malála mě určitě svým způsobem poznamenala a inspirovala, díky ní jsem si také uvědomila spoustu věcí, které jsem například o Pakistánu ani nevěděla. Na to, že je této slečně pouhých osmnáct let si myslím, že to má v hlavě srovnané více, než kde jaký politik. 

.

A to by bylo vše z mého dnešního článku o knihách, mějte krásný den

  • Sdílej:

Taky se ti může líbit

15 komentářů

  1. Krásný příspěvek Ann 💞🌈

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný příspěvek Ann 💞🌈

    OdpovědětVymazat
  3. Čtyři dohody mě hodně zajímaly, ale když jsem se do ní dívala v knihkupectví, nebyla jsem si jistá, jestli to bude pro mě. Pořád mě to láká, ale nejsem si jistá, jestli bych to dokázala dočíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda knihy takového typu, určitě se neboj a kup si ji !:)

      Vymazat
  4. Mnicha a 4 dohody jsem četla, jsou výborný přesně jak píšeš ! :) Líbí se mi moc tvůj styl fotek a všeho ostatního, jak i propojuješ duchovní část tvého já :))

    OdpovědětVymazat
  5. Čtyři dohody jsem četla.. možná je mám ještě někde doma. Líbilo se mi hodně i představení J. Duška :)

    OdpovědětVymazat
  6. Všechny knížky mě hned podle tvého popisu hodně zaujaly. V poslední době se také snažím být šťastnější a tyhle knížky jsou přesně to, co jsem hledala. Tak díky za tipy! Až budu mít možnost, určitě si je koupím.
    Knížku Já jsem Malája mi už nějakou chvíli trčí v knihovně. Řekla bych, že jsem ještě neměla tu odvahu to přečíst. Tak třeba se to o prázdninách povede :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už dlouho nepřibyl žádný článek. Na twitteru to vypadá, že jsi ted neměla úplně nejlepší období, co se třeba vypsat tady? Nebo o něčem jiném.. Ráda bych si od tebe zase něco přečetla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem toho moc, ale především jsem měla rozbitý notebook. Teď se však vracím zpátky ke psaní:)!

      Vymazat
  8. Bude v nejbližší době nějaký příspěvek? Objevila jsem tě přes instagram, dokonce jsme si chvilku psaly ohledně gymplu na který jsi chodila a doteď jsem neměla moc čas se na tvůj blog pořádně podívat. Až teď jsem ho konečně našla. Hrozně se mi líbí. Líbí se mi jakým stylem píšeš, tvoje fotky jsou dokonalé. Chtěla bych tě poznat osobně, protože už z monitoru na mě působíš jako holka s velkým (nevím jak to vyjádřit) asi elánem, nebo prostě chutí do života. Jaké to asi musí být naživo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem rozbitý notebook, ale odteď budou příspěvky alespoň 2x do měsíce :) A moc děkuji, to mě těší! Vážím si toho. Můžeme se někdy domluvit a sejít se, pokud budeš chtít!

      Vymazat
  9. Bude v nejbližší době nějaký příspěvek? Objevila jsem tě přes instagram, dokonce jsme si chvilku psaly ohledně gymplu na který jsi chodila a doteď jsem neměla moc čas se na tvůj blog pořádně podívat. Až teď jsem ho konečně našla. Hrozně se mi líbí. Líbí se mi jakým stylem píšeš, tvoje fotky jsou dokonalé. Chtěla bych tě poznat osobně, protože už z monitoru na mě působíš jako holka s velkým (nevím jak to vyjádřit) asi elánem, nebo prostě chutí do života. Jaké to asi musí být naživo?

    OdpovědětVymazat