Knihy, které mě oslovily | 1

Od Anna - sobota, února 27, 2016

Jelikož už mám svůj blog nějaký ten den, rozhodla jsem se, že budu psát i o mých oblíbených knihách, filmech, isnpirujících lidech..Tímto článkem bych chtěla začít mými oblíbenými knihami. Knihami, které mě nějakým způsobem oslovily, inspirovaly či zaujaly.

Nemůžu říct, že bych četla nějaký daný knižní žánr, čtu tak nějak "všehochuť", proto by tento článek by mohl zaujmout v podstatě kohokoliv. Tak tedy nebudu to nijak prodlužovat a dám se do psaní.





Deník Anny Frankové
Knížka, respektive deník napsaný dívkou jménem Anna Franková je neuvěřitelně zajímavá kniha, avšak se smutným koncem. Kniha vypráví o německé dívce z židovské rodiny žijící v Holandsku za 2. světové války. Jelikož byli židé pronásledováni, Anna, její rodina a jejich známí se schovávali v tajném domě v Amsterodamu. Anna si po celou dobu pobytu v tajném domě psala své pocity, myšlenky  a každodenní zážitky. Jelikož v domě byla od věku 13ti do 15ti let, zažívala období dospívání, a tak se její nálada měnila každým dnem, což popisovala i ve svém deníku.
Mě osobně nejvíce zaujala část knihy, kdy již v patnácti letech začala dospívat, její zápisky byly čímdál rozumnější a zajímavější. Popisovala svoji lásku k Petrovi, chlapci, který byl v úkrytu a jejich rodinou a známými. Musím přiznat, že na konci knihy mi po tváři stékaly slzy, jelikož Annu, její rodinu i známé odvedli do koncentračních táborů, kde všichni postupně umírali. Jediný kdo přežil byl Anin otec, Otto Frank, který její deník našel a později vydal. 
Tuto knihu bych doporučila každému, koho zajímá období 2. Světové války a pohled mladé dívky na toto období. Mně osobně se kniha/deník opravdu líbil. Ještě několk dní jsem přemýšlela o tom, jaké to asi muselo být žít v utajení. Nevycházet ven, žít ve strachu, co se stane zítra. 

Snídaně u Tiffanyho  

Snídaně u Tiffanyho vypráví o hlavní hrdince jménem Holly, mladé dívce z malého amerického města. Holly již od svého mládí sní žít ve velkoměstě, proto jednou uteče z vesnického života do New Yorku, kde si změní jméno (původně se jmenovala Lullamae) a začíná zcela nový život. Chodí na večírky, seznamuje se s muži, má svůj vysněný byt, svého kocoura, jednoduše si žije svůj splněný sen.

Tuto knihu jsem si přečetla hned poté, co jsem viděla film. Proto jsem si Holly dokázala přesně představit jako Audrey Hepburn, která ji ztvárnila ve filmu. Jelikož jsem tuto knihu četla anglicky, ke konci mi dělalo problém porozumět, o čem přesně autor vypráví. Nešlo ani o cizí slova, než-li o to, že byl příběh rozdělen do několika kapitol, které byly z různého času Holliného života.
Kniha se mi líbila, zaujalo mě, jak autor v tak nepříliš rozsáhlé knize dokázal popsat celý příběh této slečny. Já osobně zfilmované knihy ráda srovnávám a můžu říct, že se mi film možná líbil i o něco více, ale to už je věc názoru. 

Černobílý Svět / The Help 

Na knihu Černobílý Svět jsem opět narazila díky její zfilmované podobě. Černobílý Svět/The Help je velice krásná kniha, vyprávějící o době, kdy rasismus byl zcela na denním pořádku. Děj s odehrává v 20. Století 60. let Americe (Misissippi) . Autorka zde vyjadřuje jak moc se lidé bílého původu stavěli nad černé. Hlavní hrdinkou tohoto příběhu je Aibileen, hospodyně, která už má ledacos za sebou a slečna Skeeter, bílá dívka, kterou vychovávala její černošská hospodyně. 
Slečna Skeeter se chce stát novinářkou. Hledá nějaké zajímavé téma, o kterém by mohla psát. Pozoruje své okolí a napadne ji, že by chtěla psát o ženách, černošských hospodyních, jak vychovávají bělošské děti, jak se starají o domácnost, a jak se jim za to vše odvděčují bělošské paničky. Chce poukázat na rasovou segregaci, která v té době byla naprosto běžná věc. Snaží se oslovit redaktorku z New Yorku, které poví svůj nápad. Ta jí řekne, že je to zajímavé téma, avšak musí sehnat nejméně 20 hospodyň. Hospodyně se však bály mluvit nahlas, jelikož věděly, jak moc jsou jejich práva omezená. Nakonec slečna Skeeter přemluví Aibileen, aby ji pověděla o jejim životě, o tom všem, co si musela od lidí bělošského původu vytrpět. Slečna Skeeter přemlouvá Aibileen, aby se zeptala ostatních žen, které by se chtěly svěřit. Ty se však bály, ale slečnu Skeeter napadla skvělá věc a to změnit všem ženám a postavám, o kterých vypráví jména. A tak se její kniha dostává do Světa, kdy se okolní svět dozvídá, jaké to je být hospodyní. Co vše si zažívají a jak vidí svět ony, obyčejné hospodyně.
Tuto knihu bych rozhodně doporučila úplně každému. Donutí se člověka zamyslet, přehodnotit své myšlenky a uvědomit si, že jsme přece všichni stejní a stejně důležití lidé. Nezáleží na původu, víře či barvě pleti. Jsme každý jedinečný a každý z nás si přece zaslouží dobré zacházení. 

Alchymista

Alychmista, kniha od známého brazilského autora Paula Coelho. Příběh vypráví o prostém pastýři, který si jde za svým snem. V knize je velice zajímavě popsáno, jak autor vidí pohled na život. Říká, že každý člověk má svůj osobní příběh, avšak málokdo ho dokáže doopravdy prožít. Lidé si volí co nejlehčí možnost, jak jít životem, místo toho, aby kdykoliv riskovali.
Tuto knihu bych rozhodně doporučila lidem, kteří si jdou za svým vlastním snem. Kniha velice přesvědčuje o tom,  že je důležité se nevzdávat. Jít si svoji cestou a nehledě na překážky zůstat pozitvní. Na to, jak je knížka krátká, je opravdu rozsáhlá a plná sdělení čtenáři.

A to by bylo vše z mého "knižního" příspěvku. A co vy? četli jste nějakou z těchto knih? Líbily se vám či ne?


  • Sdílej:

Taky se ti může líbit

10 komentářů

  1. Moc pěkný článek! :-)
    Alchymistu jsem taky četla a moc mě zaujal,The help jsem viděla pouze film, ale i ten byl hodně "silný" a stál za to. A Deník Anny Frankové a Snídani u Tiffanyho už si konečně musím taky přečíst, takže děkuju za připomenutí! Měj se fajn, L. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odpověď :) určitě si je někdy přečti a nemáš vůbec zaco!

      Vymazat
  2. Takové články jsou vždycky plné inspirace, takže víc takových! I ty filmové a tak vůbec. :) Jinak já četla Deník Anne Frankové a je to fakt krásná knížka, úplně se mi tajil dech, když jsem se zamýšlela nad tím, jak mladá dívky tohle psala. Prostě srdcovka. ♥
    Výhledově bych si chtěla přečíst Snídani u Tiffanyho. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, děkuji! A ano, souhlasím, taky mě deník/kniha naprosto uchvátil. Snídani u Tiffanyho si určitě přečti!:))

      Vymazat
  3. Máš úžasný blog! ♥
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Promiň, že tě tak spamuju komentáři, ale sama vím, jakou radost mám z každé věty, kterou mi někdo napíše pod článek (i když se tvůj blog s tím mým nedá vůbec srovnávat :D). Žádnou z knížek jsem nečetla, Deník A.F na mě čeká na poličce :) Děkuju za inspiraci, poslední dobou mi přijde, že bych kdybych se konečně dokopala k napsání seznamu doporučených knížek a knížek, které si chci přečíst, popsala bych celý sešit :D Ale tyhle na ten pomyslný seznam určitě ještě vmáčknu ;) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mně to vůbec nevadí, naopak mám opravdu radost! Na tvůj blog se určitě podívám <3 učritě si nějakou z nich přečti, mě opravdu bavily :)

      Vymazat
  5. Tak kdyby sis na můj blog našla čas, tak bych pak byla moc ráda za nějaký názor, dojmy, jaké z mých článků a celkově blogu máš :)

    OdpovědětVymazat